De kruidentuin is klaar.

Na noeste arbeid van een aantal leden staan er 8 prachtige bakken met in elke bak drie kruiden (vaste planten).

Van deze planten mogen de leden van ons tuincomplex plukken voor het bereiden van gerechten met verse kruiden. Hieronder vindt u een overzicht van de kruiden die in de bakken staan.

Bij het informatiebord vindt u meer gegevens.

In bak 1 staan de volgende kruiden:

Lieve Vrouwenbedstro of Galium Odoratum:

Wordt gebruikt in dranken zoals: wodka, sappen en in meibowl, ook als basis voor thee, jams en ijs.

Medicinaal: thee van Lieve Vrouwenbedstro helpt tegen slapeloosheid en nervositeit en werkt tevens bloedzuiverend.

Lieve Vrouwenbedstro in geurzakjes verdrijft motten uit uw linnen- en kledingkast.

 

Valeriaan of Valerina Officinalis:

Een geneeskrachtig kruid o.a. bij slapeloosheid en is eetlustremmend.

Karwij , kummel of Carum Carvi:

Wordt gebruikt bij het bereiden van gebraad, goulash, koolgerechten (zoals zuurkool) maar ook in soepen, salades en in karwijbrood.

Tevens is Karwij geneeskrachtig. Leuk detail: kauwen op karwij zou een zoete adem geven.

In bak 2 staan de volgende kruiden:

Tijm of Thymus Vulgaris (faustini)

Tijm wordt veel gebruikt in mediterrane gerechten o.a. bij lamsvlees.

Geneeskrachtig bij o.a. diarree, mondontsteking, hoest, bronchitis en in kompressen bij wonden, zweren en kneuzingen.

Oregano of Origanum Vulgaris (Marjolein)

Dit wordt in de keuken gebruikt in soepen, vlees- en pastagerechten, in kruidenmengsels. Is enigszins bitter van smaak.

Medisch: verzachtend bij diarree en opgeblazen gevoel, ook als slijmoplosser bij hoestdrank.

 

Bergbonekruid of Satureja Montana

Te gebruiken bij de bereiding van tuinbonen of gekookte gedroogde bonen en in salades, stoofschotels, tomatensaus en barbecue-marinades.

Geneeskrachtig: bij maagkramp en anti-sceptisch bij insectenbeten.

In bak 3 staan de volgende kruiden:

Koriander of coriandus sativum, eenjarig.

Als smaakmaker in likeuren en gebak en als keukenkruid.  Het blad in salades, soepen en sauzen, ook in stoofpotten curries.

Medicinaal: tegen voedselvergiftging, slijmwerend, tegen reuma en aambeien

Maggi plant levisticum officinale of Lavas

De zaden voor het bereiden van likeuren, parfums en thee. Het blad als kruid in soepen en sauzen.

In de keuken: als groente en in salades en aardappelpuree.

Medicinaal: de wortel werkt vochtafdrijvend en verlicht reuma.

Knoflookgras, Chinese Bieslook, Allium Tuberosum

Fijn gesneden in salades, soepen en sauzen. Gaat goed bij eier_ en aardappelgerechten.

Medicinaal: bij nier- en blaasproblemen en incontinentie.

In bak 4 staan de volgende kruiden:

Salie of Salvia officinatis “icterina”

Te gebruiken in soepen, sauzen en bij vis. Wordt ook gebruikt in worsten en als pasteivulling.

Medicinaal: o.a. in de homeopathie, en ook veel gebruikt in de siertuin.

Bieslook of Allium schoenoprasum.

In de keuken gebruikt in salades, tomatensoep en bij brood en kaas.

Medicinaal: gunstig voor de spijsvertering.

Thijm of Thymus x citrodurus “aurea”

Citroentijm vanwege de citroensmaak, in de keuken in salades o.a. vruchtensalade.

Medicinaal: krampoplossend en menstruatiepijn verlichtend.

In bak 5 staan de volgende kruiden:

Munt of Mentha majito, pepermunt

Is een kruising van watermunt en groene munt

Roze tot violette kleine bloempjes

Keuken: verse bladeren voor salades, sausen, soepen, groenten en vleesgerechten.

Medicinaal: werkt kalmerend bij maag- en darmproblemen.

Salie of Salvia officinalis tricolore

Volgende uitspraak gevonden uit een kruidenboek van de 10e eeuw: “Waarom sterven mensen aan ziekten terwijl er salie is”.

Blad met groen, wit, roze randje.

Keuken: spaarzaam in soepen, vlees- en visgerechten en in Italiaanse kruidenmengsels.

Medicinaal: Salie stimuleert de galfunctie en maakt vette spijzen lichter verteerbaar. Desinfecterend en wondgenezend.

Thee voor geneeskrachtige gorgeldrank.

Appelmunt of Mentha x rotundifolio clasiale

Kruising van herfstmunt en witte munt.

Roze tot lila bloemenpluimen, woekert.

Keuken: bij zoete gerechten en thee.

Medicinaal: goed tegen maag- en darmklachten

 

In bak 6 staan de volgende kruiden:

Citroen melisse of Melissa officinalis

Keuken: te gebruiken bij salades, vis en soep

Melissethee is heerlijk verfrissend.

Medicinaal: olie uit melisse bij stress en slaapproblemen en bij maagklachten.

Ook zeer weldadig: een aftreksel toevoegen aan het  badwater                                                                      Hyssop of Hyssopus oficinalis

Keuken: bij salades, vlees- en visgerechten.

Bereiden van kruidenkwark, kruidenoliën, kruidenlikeur

Medicinaal: Hijssopolie werkt desinfecterend. Goed bij spijsverteringsproblemen en voor de maag.

Dille of Anethum graveolens

Keuken: verse blaadjes geven smaak aan vis, groente, saus en salades.

Voor het maken van geurige azijn en voor o.a. inmaak van augurken

Medicinaal: voor spijsvertering en winderigheid, urine zuiverend en bij nierstenen.

Hollandse Kamille of Matricaria recutita, moederplant.

Keuken: niet bekend.

Medicinaal: kamille werkt antibiotisch en ontstekingsremmend.

Als thee tegen maag- en darmproblemen. Kompressen zijn wond helend. Als stoombad bij verkoudheid.

In bak 7 staan de volgende kruiden:

Heemst of Althea officinatis (malvaceae, kaasjeskruidachtig)

Keuken: kleingesneden jonge blaadjes lekker in salades.

Medicinaal: een wortelaftrek in de vorm van thee tegen hoest, heesheid, maag- en darmklachten en ook gorgeldrank.

Kerrie of Helichrysum italicum

Keuken: bladeren met milde curryaroma in soepen, sausen, groenten rijst- en vleesgerechten.

Medicinaal: thee van kerrieplant verzacht bij buik- en luchtwegklachten. Inwrijven met olie vermindert klachten bij verstuiking.

Dragon (Franse) of Artemisia dracunculus

Keuken: kruid met mate gebruiken. voor sausen, salades en soepen, ook bij gevogelte en vis.

Medicinaal: spijsvertering bevorderend en urine afdrijvend. Vroeger ook tegen darmwormen.

In bak 8 staan de volgende kruiden:

Rozemarijn of Rosmarinus officinalis

Keuken: een of twee takjes voor het kruiden van vlees, gevogelte en vis.

Prima om olie of azijn mee te kruiden.

Medicinaal: bevordert de spijsvertering en doorbloeding. Wordt gebruikt in reuma-zalf en is stimulerend en zenuwversterkend.

Marokkaanse Munt of Mentha Spicata “nana”

Marokkaanse munt, de Thee Munt! Van de verse gedroogde blaadjes kun je thee maken.

Keuken: met verse baadjes kruid je salades, soepen, sauzen, groente- en vleesgerechten.

Medicinaal: door een hoog mentholgehalte krampwerend en kalmerend.

Thee tegen misselijkheid en darmproblemen en via een inhalator tegen neusverstopping.

Ook op de kruidentuin:

Laurier of Laurus Nobilis.

Keuken: Gedroogd voor het kruiden van soepen, sauzen, stoofschotels, vis- en vleesgerechten, voor het eten verwijderen!

Ingelegde olijven of kaas krijgen door laurier een aparte smaak.

“Vers blad is veel scherper zegt een mede-tuinder die dit probeerde.”

Medicinaal: olie van laurier inwrijven/smeren helpt bij verstuiking en zwelling.

Uit de vrucht wordt reuma-zalf bereid.

Lavendel:

Keuken: met lavendel kunt u hartige en zoete gerechten een heerlijke lavendel-aroma geven.

Samen met Hijsop, Oregano, Basilicum, Rozemarijn, Salie, Tijm, Venkel en Bonenkruid hoort Lavendel tot de Provencaalse kruiden.

Medicinaal: als thee kalmerend en krampwerend, werkt ook bij nervositeit en maagklachten.

Olie in een aroma-lampje verdampen geeft vermindering bij hoofdpijn en stress.

Aan de rand van de kruidentuin en in het Schollebos staat Daslook of Allium Urisinum, wat in het voorjaar een duidelijke uiengeur gaf. Dit is een beschermde plant.

De plantendelen gaan fijngesneden in salades en geven extra aroma aan soepen en sauzen.

Medicinaal: voor het reinigen van maag, lever, darmen, gal en bloed. Is bloeddrukverlagend.